Menu
Nieuws

Aangifte omzetbelasting: 5 veel gemaakte fouten

Aangifte omzetbelasting: 5 veel gemaakte fouten
Als ondernemer heb je de keuze: zelf btw aangifte doen of je belastingaangifte uitbesteden. Wanneer je ervoor kiest om zelf je aangifte omzetbelasting te doen, dan is het belangrijk dat je hier geen in fouten maakt of kansen laat liggen. Wij zetten 5 veel gemaakte fouten voor je op een rij.

1. Aangifte omzetbelasting niet op tijd ingediend
Als ondernemer moet je binnen een maand na afloop van het aangiftetijdvlak omzetbelasting aangifte doen. Dit betekent dat zowel de aangifte omzetbelasting als de betaling binnen deze maand binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Maak je het bedrag dus op de laatste dag van de maand over en is het vertraagd door banktransacties, dan ben je te laat en loop je risico op een boete.

2. Btw verlegging wordt verkeerd toegepast
In bepaalde situaties hoef je geen btw af te dragen over jouw geleverde producten of diensten. Je verlegd dan de btw naar de ontvanger van de factuur en noteert dit op de factuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zaken doen in het buitenland of wanneer u personeel uitleent. De ontvanger is vervolgens verplicht de btw op te nemen in zijn/haar aangifte omzetbelasting. Veel ondernemers denken dat het voldoende is om deze factuur op te geven als een factuur met 0% btw. Een verlegging moet je echter apart aangeven. Dit geldt ook wanneer een leverancier btw naar jou heeft verlegd.

3. Het btw bedrag is niet exact berekend
Er zijn ondernemers, die bij de aangifte omzetbelasting het btw bedrag schatten in plaats van exact berekenen. Het schatten van het btw-bedrag is sinds 1 januari 2013 niet meer toegestaan. Daarnaast is de kans dat je een verkeerde schatting maakt groot. Een foutieve aangifte moet vervolgens achteraf worden gecorrigeerd. Doe je dit niet en de Belastingdienst voert een controle uit op je administratie, dan moet je dit alsnog betalen inclusief rente en een boete.

4. Facturen voldoen niet de eisen van de Belastingdienst
Er zijn nog steeds ondernemers die facturen versturen, die niet voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst. Wanneer jouw verkoopfactuur niet voldoet, loop je risico een boete te incasseren. Daarnaast kunnen onjuiste inkomende facturen er toe leiden, dat de aftrek van voorbelasting wordt geweigerd. Je kunt dan dus geen btw terugvragen over deze facturen.

5. Betaaldatum i.p.v. factuurdatum aanhouden
Ondernemers die zelf btw aangifte doen, moeten uitgaan van de factuurdatum bij het selecteren van facturen voor de aangifte omzetbelasting. Veel ondernemers gaan uit van de betaaldatum en dit is onjuist. Alle facturen die je in een bepaald termijn (maand, kwartaal of jaar) hebt uitgestuurd, moeten meegenomen worden in de aangifte omzetbelasting.

Wil jij deze fouten niet maken en ben je op zoek naar hulp bij belastingaangifte? Dan kun je je belastingaangifte uitbesteden aan een administratiekantoor of online boekhouder. Zij geven je belastingadvies en zorgen ervoor dat je geen fiscale kansen laat liggen in je omzetbelastingaangifte.