Menu
Energie

Bent u een zakelijke energieverbruiker?

Vanaf het moment dat u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel vallen ze op de deurmat. Aanbiedingen voor zakelijke energie. Veel ZZP’ers en ondernemers denken dat ze verplicht zijn een zakelijk energiecontract af te sluiten. Dit is niet altijd het geval. Vaak is de keuze voor een particulier contract zelfs verstandiger.

Bent u verplicht zakelijke energie af te nemen?
U bent pas verplicht zakelijke energie af te nemen als uw onderneming is gevestigd in een bedrijfspand met zakelijke bestemming. Bent u ZZP’er of is uw onderneming gevestigd op een woonadres? Dan bent u dus niet verplicht zakelijke energie af te nemen.

Kiezen voor zakelijk of particulier?
Heeft u de keuze tussen een zakelijk en particulier energiecontract? Denk er dan goed over na voordat u besluit een zakelijk contract af te sluiten. Energieleveranciers zullen u namelijk vertellen dat zakelijke energie fiscale voordelen biedt. In sommige gevallen is dit zeker zo, maar doe hier eerst goed onderzoek naar. De voorwaarden van de Belastingdienst veranderen geregeld. Een voorbeeld: Een deel van de energiekosten is aftrekbaar in de btw-aangifte, maar dit geldt alleen als de werkruimte een eigen opgang en toilet heeft. Op deze zakelijke energie pagina van EasySwitch.nl vindt u meer informatie over zakelijke energiecontracten.

Geen consumentenbescherming
Het grote nadeel van een zakelijk energiecontract is dat u geen consumentenbescherming meer krijgt. Een particulier contract biedt op enkele punten bescherming. Sluit u een nieuw energiecontract af? Als consument krijgt u nog 14 dagen bedenktijd, binnen deze periode mag u het contract kosteloos annuleren. Wilt u voor het einde van de contractduur de overeenkomst opzeggen? Dan geldt een door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalde maximale opzegvergoeding. Als zakelijke afnemer vervallen deze vormen van bescherming.

Houd ook rekening met het volgende
Ook op andere punten verschillen een particulier en zakelijk contract. Als u bijvoorbeeld de tarieven gaat vergelijken, moet u niet vergeten dat de zakelijke tarieven zonder btw worden getoond. Houd er ook rekening mee dat bij een zakelijke overeenkomst de administratiekosten nog apart in rekening worden gebracht. En bij veel zakelijke overeenkomsten is de afspraak dat de werkelijk gemaakte kosten per maand moeten worden betaald. U betaalt dus niet een voorschotbedrag met een jaarlijkse eindafrekening. Dit betekent dat u bijvoorbeeld in de wintermaanden moet rekenen op een hogere energierekening.

En wat kunt u doen?
Het antwoord is helaas niet simpel. Denk er goed over na voordat u besluit een zakelijk energiecontract af te sluiten. Let goed op de werkelijke prijs en weeg de voor- en nadelen goed af. Ga ook niet meteen af op een aanbieding van de energieleverancier. Op vergelijkingswebsites als bijvoorbeeld www.EasySwitch.nl kunt u ook zakelijke energiecontracten vergelijken. Hier wordt rekening gehouden met alle kosten, waardoor u in volledigheid kunt vergelijken. Neem in ieder geval goed de tijd!