Menu
IT

Een eigen website beginnen: jouw startpunt

Wil jij je eigen website beginnen? Dan komt daar vaak meer bij kijken dan je denkt. Zo kun je niet direct je website live zetten, maar heb je eerst een eigen adres op het web nodig. En hoe zorg je ervoor dat je website altijd en voor iedereen bereikbaar is? In dit artikel vertellen we je meer over wat je in de beginfase van een website allemaal nodig hebt. 

Een domeinnaam voor je website kiezen

Als je je eigen website wilt beginnen, heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is jouw eigen, unieke adres op het internet en wordt daarom ook vaak ‘webnaam’ of ‘webadres’ genoemd. Een website heeft eigenlijk standaard een IP-adres, maar omdat die moeilijk te onthouden zijn, koppelen DNS-servers domeinnamen aan deze IP-adressen. Voor je domeinnaam kun je je bedrijfsnaam gebruiken of een naam die de functie van jouw bedrijf weerspiegelt. Dit komt de online vindbaarheid in zoekmachines ten goede en zal ook herkenbaar zijn voor klanten. De domeinnaam sluit je af met een zogenoemde ‘domeinextensie’. Dit is vaak een afkorting van een land of werelddeel (bijv. .nl of .eu), maar kan ook van een organisatie of instelling zijn (bijv. .com). 

Een domeinnaam registreren

Heb je een goede domeinnaam gevonden? Dan is het nog zaak om deze te registeren. Maar voordat je dit kunt doen, moet je eerst controleren of deze domeinnaam nog beschikbaar is. Je domeinnaam controleren én registreren kun je doen bij een zogenoemde registrar. Heb je een domeinnaam vastgelegd bij een registrar, dan heb je nog geen website. Een domeinnaam registreren zorgt er alleen voor dat een ander geen gebruik meer kan maken van de betreffende domeinnaam. 

Een CMS kiezen

Een CMS kiezen

Heb je een domeinnaam geregistreerd? Dan kun je gaan starten met het bouwen van je website. Je kunt een website laten bouwen door een professionele webbouwer, maar als je genoeg hebt aan een standaard website en technisch aardig onderlegd bent, dan kun je ook zelf starten met een (gratis) CMS. Het CMS, ofwel Content Management Systeem, is de ‘achterkant’ van een website. Hierin kun je eenvoudig de inhoud van je website beheren. Kies voor een gebruiksvriendelijk (en gratis) CMS als WordPress of Joomla en kies uit een van de honderden templates (thema’s) om de lay-out van je website te bepalen. Daarnaast zijn er nog honderden (gratis en betaalde) plugins beschikbaar om jouw website mee te verrijken.

Hosting kiezen

Tot slot heb je nog webhosting nodig. Als je webhosting afneemt bij een hostingprovider, dan draait deze partij jouw website op een server die altijd actief is en altijd verbonden blijft met het internet. Hierdoor kunnen bezoekers jouw website op ieder moment van de dag (en nacht) bereiken. Met webhosting huur je eigenlijk een stukje opslagruimte op een zware fysieke server in een datacenter. De bestanden die hier worden opgeslagen, vormen als het ware jouw website. 

Je kunt bovengenoemde zaken ook bij één partij onderbrengen, zoals bij een managed service provider. Dit soort bedrijven biedt verschillende diensten aan zoals servers, hosting, domeinnamen en online werkplekken. Bij een managed service provider kun je vaak ook webhosting afnemen waarbij de server speciaal geoptimaliseerd is voor het CMS dat je wilt gebruiken. Als deze vorm van webhosting afneemt, bijvoorbeeld WordPress hosting, dan installeert de provider het CMS meestal gratis voor je. Zo kun je direct aan de slag!

Ben jij al begonnen met je eigen website?